Sinopsis OISCA

OISCA-Majilis Amanah Rakyat (MARA) kerjasama telah dimulakan selepas Memorandum Persefahaman ditandatangani antara Presiden pengasas OISCA International, Dr Yonosuke Nakano dan kakitangan kanan MARA pada tahun 1967 dengan objektif untuk meningkatkan keupayaan teknikal belia Malaysia .

 
Graduan MARA Institut Vokasional yang ingin mendapatkan kemahiran teknikal lagi di Jepun dikehendaki untuk menjalani pengajaran Jepun di OISCA-MARA Pusat Bahasa di MJII Beranang. Selepas menamatkan kelas Jepun, pelatih yang terpilih akan dihantar ke Jepun untuk menjalani latihan teknikal sebenar dan didedahkan kepada etika dan budaya kerja Jepun. Sebelum latihan sebenar, pelatih dikehendaki menjalani tiga bulan pengajaran intensif Jepun dan belajar budaya Jepun di OISCA College di Hamamatsu, Shizuoka, Jepun. Sejak permulaan program ini, kira-kira 1000 pelatih Malaysia pergi ke Jepun untuk menjalani latihan industri.
 
The OISCA Antarabangsa Malaysia Bab (OIMC) bertanggungjawab dalam menyelaras dengan OISCA Jepun dan MARA dari segi hal-hal pentadbiran dan susulan alumni selepas kembali ke Malaysia dari Jepun. OIMC menyediakan perkhidmatan perundingan direka untuk Alumni OISCA-MARA latihan industri, usahawan muda dan perniagaan kecil yang mencari untuk bersaing peralihan perniagaan terkini. Dengan kerjasama yang berjaya alumni bekerja sendiri atau pakar / pensyarah, OIMC juga menganjurkan seminar keusahawanan dan bengkel.
 

Ikuti MJII di :     
icoface icoface